Maak de politieke generatiekloof een stukje kleiner en betrek studenten bij de komende verkiezingen

Campussen zijn perfecte locaties voor stembureaus. En door lessen en colleges op 17 maart stil te leggen, zou je ook nog eens over een fors aantal vrijwilligers kunnen beschikken, meent student Sebastiaan van der Lubbe.

Sebastiaan van der Lubbe

Over drie maanden mogen we met z’n allen naar de stembus voor de Tweede-Kamerverkiezingen. Dit zal vanwege de coronapandemie anders moeten dan we gewend zijn. Om de veiligheid van kiezers en stembureauleden te garanderen, komen er per gemeente meer stemlocaties en wordt het aantal stembureauleden uitgebreid van drie naar vier.

Waar het in voorgaande jaren al moeilijk was om voldoende vrijwilligers te vinden, is de uitdaging deze keer extra groot. Niet alleen worden de verkiezingen gespreid over meerdere dagen, maar ook wordt 70-plussers vanwege de gezondheidsrisico’s afgeraden zich aan te melden. Daarom begon de Rijksoverheid een grootschalige campagne om ruim 70.000 vrijwilligers te werven. Vooral studenten zouden een doorslaggevende rol kunnen spelen. Zij zijn jong en lopen minder risico besmet te raken. Maar hoe beweeg je studenten ertoe om de hele dag stembiljetten uit te delen of stempassen te controleren? Ik ben zelf student en hoewel ik me met plezier zou aanmelden, weegt de extra tijd die het kost om gemiste colleges in te halen of opdrachten te maken, niet op tegen het tellen van stemmen.

Aantrekkelijker maken
Nu de tijd begint te dringen zal de overheid het voor studenten aantrekkelijker moeten maken om zich op te geven als vrijwilliger. De oplossing? Sluit voor één keer alle hogescholen en universiteiten op verkiezingsdag.

Natuurlijk zullen er genoeg studenten zijn die de vrije dag gebruiken om te luieren. Maar vergeet niet dat studenten tijdens de coronacrisis financieel het hardst getroffen zijn. Velen werkten in de horeca en lopen al maanden inkomsten mis. Voor het werk als vrijwilliger op verkiezingsdag krijg je een vergoeding die kan oplopen tot 150 euro. Als gegarandeerd wordt dat we geen extra tijd kwijt zijn aan het inhalen van gemiste lesstof en het uitdelen van stembiljetten, wordt het een stuk aantrekkelijker.

Tijdens de verkiezingen op 17 maart kan geen gebruik worden gemaakt van de traditionele stemlocaties, zoals verzorgingstehuizen. Ook voor basis- en middelbare scholen gelden strenge regels. Hogescholen en universiteiten zouden een perfecte vervanging zijn. De infrastructuur van en naar de campus is gemaakt voor grote aantallen mensen en er is voldoende ruimte om anderhalve meter afstand te bewaren. Dat doen wij immers al maanden.

Nog een voordeel: de opkomst tijdens verkiezingen onder jongeren is het laagst en deze neemt de laatste jaren verder af. Wanneer je hen betrekt bij het democratisch proces, hebben we volgend jaar niet alleen genoeg vrijwilligers, maar maak je tegelijkertijd de politieke generatiekloof een stukje kleiner.